Current track

Title

Artist


Ziua internaţională a securităţii şi sănătăţii în muncă sărbătorită la data de 28 aprilie 

#Postat de on aprilie 26, 2019

Ziua internaţională a securităţii şi sănătăţii în muncă sărbătorită la data de 28 aprilie
În fiecare an, la 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) sărbătorește Ziua Internaţională a Securităţii și Sănătăţii în Muncă (SSM) pentru a promova la nivel mondial prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale.
Acest eveniment reprezintă, în fapt, o campanie de sensibilizare pentru a focaliza atenția internațională asupra tendințelor în domeniul SSM. 28 aprilie este, de asemenea, o zi în care mişcarea sindicală din lume onorează memoria victimelor accidentelor şi bolilor profesionale şi organizează acţiuni şi campanii în întreaga lume.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ s-a alăturat organizațiilor internaționale, instituiilor şi autorităilor naționale care sunt active în promovarea SSM, preluând tematica campaniei Securitatea şi sănătatea în muncă o proiecţie către viitor şi sărbătorirea Zilei internaţionale a securităţii şi sănătăţii în muncă.
Preocupările noastre vizează conştientizarea angajatorilor, lucrătorilor şi a altor părţi responsabile pentru SSM în contextul unei lumi într-o continuă schimbare.
Programul dedicat zilei de 28 aprilie din acest an, a început practic, în data 19 aprilie, cu
premierea elevilor unor licee din Piatra Neamţ, câştigători ai concursului pe teme de securitate şi sănătate în muncă ,”ŞTIU ŞI APLIC. SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ SE DEPRINDE DE PE BĂNCILE ŞCOLII!”, a continuat în data de 23 aprilie, când am organizat o întâlnire de informare/prevenire/educare pe teme privind securitatea şi sănătatea în muncă la care au participat copiii/tinerii din cadrul Complexului de Servicii „Elena Doamna” din Piatra Neamţ.

Activităţile dedicate acestei zile au continuat, în data de 24.04.2019, cu Ziua porţilor deschise la ITM Neamţ, cu o prezentare a semnificaţiei Zilei de 28 aprilie şi a temei sub care se desfăşoară acţiunile în acest an, susţinută de inspectorul şef al ITM Neamţ şi cu prezentarea unor comunicări pe tema campaniei „Securitatea şi sănătatea în munca o proiecţie către viitor”.

Anul acesta OIM marchează 100 ani de realizări în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, dezvăluind câteva din provocările şi oportunităţile apărute în crearea unor medii de lucru mai bune. Inspirată de aniversarea centenarului, tema aleasă de OIM în acest an este:„Securitatea şi sănătatea în muncă o proiecţie către viitor”.

Campania abordează noile modificări în practicile de lucru, globalizarea, modificările demografice, tehnologiile (digitalizarea şi TIC, munca pe platforme, automatizarea şi robotica), organizarea muncii, dezvoltarea durabilă şi mediul înconjurător care creează noi preocupări în viitor.

Provocările crescânde includ riscurile psihosociale, stresul asociat muncii şi bolile netransmisibile, în special bolile circulatorii, respiratorii şi cancerele. Situaţia este îngrijorătoare deoarece statisticile arată că în fiecare an 2,78 milioane de lucrători mor în urma unor accidente de muncă și boli profesionale (din care 2,4 milioane sunt legate de boală). Un număr suplimentar de circa 374 milioane de lucrători suferă accidente de muncă cu incapacitate de muncă sau îmbolnăviri profesionale.
Din punct de vedere economic se estimează că zilele de lucru pierdute din cauze legate de SSM reprezintă aproape 4% din PIB-ul mondial, iar în unele ări până la 6%. Pe lângă costul economic trebuie să recunoaştem suferinţa umană incomensurabilă provocată de aceste îmbolnăviri și accidente.
ITM Neamț

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *