Current track

Title

Artist


„ANL va construi locuințe pentru tinerii medici în municipiul Bacău” și un MASTER PLAN în așteptare

#Postat de on martie 4, 2019

Printre interpelările depuse de către deputații băcăuani pe tema sănătății și inclusiv a cadrelor medicale se numără două interpelări de la PSD si PNL.

Interpelarea de la PSD a primit răspuns din partea conducerii Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice la întrebarea trimisă pe tema construcției de locuințe pentru tineri în municipiul Bacău.

În răspunsul remis deputatei Elenei Hărătău, ministrul Dezvoltării Regionale a precizat că Agenția Națională pentru Locuințe derulează în prezent o investiție la Ansamblul Bucegi III C, etapa 1, locuințe pentru tineri specialiști în domeniul sănătății, unde urmează a fi construite 22 de unități locative.

„Menționăm că valoarea investiției este de 3.913.266 lei, însă procedura de achiziții a fost contestată în instanță”, se mai arată în răspunsul conducerii MDRAP adresat deputatului băcăuan.

„După terminarea studiilor, foarte mulţi dintre tineri doresc să se întoarcă în oraşul natal pentru a continua activitatea profesională în Bacău, însă lipsa soluţiilor pentru obţinerea unei locuinţe îi face pe aceştia să opteze pentru exodul în străinătate. Municipiul Bacău are resurse limitate în ceea ce priveşte dezvoltarea şi finanţarea unor programe care să aibă ca scop principal construirea de locuinţe pentru tineri. Cu toate acestea, municipalitatea a identificat mai multe locaţii în care se pot face astfel de investiţii şi a trimis Ministerului pe care îl conduceţi adrese cu locaţiile identificate, documentaţiile necesare, cât şi costurile aproximative ale investițiilor”, a subliniat parlamentarul PSD, în documentul oficial trimis MDRAP.

Spitalul în așteptare de peste un deceniu și masterplanul sănătății.

Deputații PNL de Bacău Tudorița Lungu și Ionel Palăr i-au adresat o interpelare ministrului Sănătății, Sorina Pintea, în care o avertizează asupra efectelor pe care le-ar avea reducerea numărului de paturi și închiderea a două spitale din județ și căreia îi solicită o serie de lămuriri.

Cei doi parlamentari au semnalat de curând ministrului, prin intermediul unei scrisori deschise, și decizia de neînțeles de a restructura activitatea Maternității Bacău prin desființarea a 50 de paturi și dispariția a 84 de posturi de medicii specialiști, asistente medicale și personal auxiliar.

Masterplan controversat

 Masterplanul pe sănătate întocmit la comanda Ministerului Sănătății prevede închiderea spitalului din Comănești și transformarea lui într-o unitate socială și închiderea Spitalului Buhuși, unde ar urma să funcționeze doar o policlinică. Dincolo de faptul că populația din zonă nu va mai beneficia de servicii medicale de specialitate și va fi nevoită să se interneze doar la spitalele din Bacău, Onești sau Moinești, se ridică întrebarea: ce se întâmplă cu investițiile realizate în cele două unități medicale?

Primăria Comănești a alocat peste cinci milioane de euro pentru modernizare și are pregătite investiții de alte cinci milioane de euro, la Buhuși s-au implementat proiecte care totalizează 1,5 milioane de euro și s-au făcut eforturi pentru a atrage medici specialiști. Acestea sunt demersurile comunităților, nu ale Ministerului Sănătății care, înainte de a dărâma, ar trebui să mai și construiască ceva”, explică situația deputatul Tudorița Lungu.

Cei doi parlamentari băcăuani consideră că masterplanul existent acum pe masa Ministerului Sănătății a fost lucrat din birou, fără nici o legătură cu realitatea, altfel nu se explică faptul că Maternitatea sau Spitalul de Pneumoftiziologie din Bacău ar urma să piardă circa 50% din paturi.

Abandonarea Spitalului municipal?

Județul Bacău a fost ocolit în ultimii ani de orice strategie pe sănătate, iar singurul obiectiv important aparține tot comunității: Spitalul Municipal Bacău, ridicat din fonduri locale, de administrația liberală. În 2016, era gata în proporție de 80%, iar de atunci nu s-a mai făcut nimic. Ministrul Sănătății a venit în Bacău anul trecut și a promis ca se va finaliza investiția, dar totul s-a împotmolit în proceduri birocratice, termene și amânări. Nu s-a mai făcut nimic, iar acum avem serioase motive să ne temem că Spitalul Municipal va fi abandonat de tot.

Ca să nu intrăm, însă, în zona speculațiilor, ci să vedem clar cum stau lucrurile, am interpelat-o pe doamna ministru Pintea, de la care vrem să aflăm care sunt obiectivele implementării masterplanului pe sănătate, dacă este reală informația că apariția spitalelor regionale nu va aduce o suplimentare a numărului total de paturi din spitale, ci doar o redistribuire a acestora, astfel încât vom asista, în realitate, la o scădere a numărului de paturi alocate spitalelor din județul Bacău.

Vrem să ne lămurim și care este viitorul Spitalului Municipal Bacău, în actuala conjunctură, dar și ce se va întâmpla cu personalul medical care deservește acum populația. Am senzația că asistăm la o nouă joacă de-a strategia, la schimbări de azi pe mâine, la aceeași lipsă de predictibilitate și de coerență pe care actuala guvernare o manifestă de când se află la putere”, consideră deputatul Ionel Palăr, președintele PNL Bacău.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *