Current track

Title

Artist


Educația sexuală ca proiect în Bacău

#Postat de on martie 1, 2019

Joi, 28 februarie, în Sala Senat a Universității ,,Vasile Alecsandri” din Bacău a avut loc conferința de închidere a proiectului ,,Bilet spre Adolescență”

În septembrie 2018 au fost invitați adolescenții din 4 comunități să își ia ,,Bilet spre Adolescență”. 6 luni mai târziu, 494 de adolescenți, 50 părinți și 40 de profesori din municipiul Bacău, comuna Zemeș, comuna Căiuți și comuna Roșiori, au participat la activitățile de educație pentru sănătate sexuală.

Scopul evenimentului care a marcat închiderea proiectului a fost identificarea etapelor următoare pentru ca educația pentru sănătate sexuală să fie introdusă în curricula școlară. La eveniment au participat reprezentanți ai școlilor implicate în proiect, ai altor organizații neguvernamentale și ai comunității de afaceri.

Pe parcursul celor 6 luni de proiect au fost organizate 120 de întâlniri cu adolescenții, 22 de întâlniri cu părinții și 12 întâlniri cu profesorii.

Una dintre ideile mult vehiculate în societate, referitor la educația sexuală, este aceea că părinții, în special cei din mediul rural, sunt extrem de reticenți față de introducerea, în școală, a unor activități de această natură. Există numeroase campanii derulate în toate mediile de comunicare care promovează ideea că educația sexuală este respinsă de părinți, susțin existența unor petiții în acest sens sau sunt invocate motive de ordin ideologic care resping ideea oferirii adolescenților accesului la educație sexuală cu acordul părinților. Însă, în comunitățile implicate în proiect, discuțiile purtate cu părinții arată că situația este una total opusă: părinții susțin astfel de activități, chiar cu entuziasm putem spune, însă își recunosc limitele în ceea ce privește capacitatea lor de a le oferi propriilor copiii informațiile de care aceștia au nevoie. Astfel, ceea ce am identificat noi „pe teren” este nu reticența părinților fața de subiectul sexualității, ci teama acestora de a nu greși în relație cu copiii și dorința ca cineva din exterior, „experți”, să le ofere sprijinul.

În ceea ce privește adolescenții, sunt câteva lucruri care ne-au atras atenția în mod special. Nu știu la ce pericole se expun atunci când își încep viața sexuală, au foarte puține informații despre bolile cu transmitere pe cale sexuală și pot identifica una, maxim două boli, sunt conviși că sexul oral și cel anal îi țin la distanță de bolile cu transmitere pe cale sexuală și de părinții care le-ar putea testa virginitatea și cred că realitatea este una și aceeași cu ce văd în clipurile porno. Aceste motive ar trebui să fie mai mult decât suficiente să introducem educația pentru sănătate sexuală în curricula școlară. – Mara Matei, președinte Asociația Next Move.

,,Bilet spre Adolescență” a fost rezultatul solicitărilor primite de-a lungul timpului din partea profesorilor din școlile din tot județul Bacău, ca urmare a situației alarmante înregistrate în România în ceea ce privește numărul nașterilor în rândul minorelor. Statisticile arată că în România, anual, circa 700 de fete devin mame înaintea vârstei de 15 ani. Rata nașterilor înregistrate în rândul adolescentelor între 15 și 19 ani fiind cea mai mare din Europa, țara noastră înregistrând 34 de nașteri la 1.000 de adolescente, fapt care ne situează pe primul loc, conform Oficiului European de Statistica (Eurostat). Potrivit Raportului Ministerului Sănătății, din 2015, județul Bacău este al cincilea județ din țară la numărul minorelor sub 15 ani, care rămân gravide. Conform Direcției de Sănătate Publică Bacău, în ultimii 3 ani (2015-2017), în cele 4 localități vizate de proiect (Bacău, Roșiori, Zemeș și Căiuți), 97 de tinere sub 18 ani, au devenit mame, iar în intreg județul Bacău, 1006 tinere minore au dat naștere cel puțin unui copil.

Deși Legea Nr. 272 din 21 iunie 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului1 prevede includerea în programa școlară a educației pentru sănătate, inclusiv a educației sexuale, opționalul ,,Educație pentru sănătate” este studiat de doar 6% dintre elevii din România.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *