Current track

Title

Artist


Comuna Taşca, ,,colţ de rai cu locuri şi oameni pe măsură”

#Postat de on februarie 12, 2019

Comuna Taşca, ,,colţ de rai cu locuri şi oameni pe măsură”

,,Taşca aş caracteriza-o ca o sfântă. Taşca este trăire, e ca o credinţă. E un colţ de Rai, binecuvântat, cu locuri şi oameni pe măsură. Vă spun, cu lacrimi şi emoţie, că doar Dumnezeu e mai sus de Taşca”, acestea sunt cuvintele Danielei Ursache, primarul comunei, atunci când se raportează la tot ceea ce înseamnă comunitatea Taşca. De aici, se subînţelege că Taşca, este un loc de suflet pentru primarul Daniela Ursache.

În anul 1992, Daniela Ursache a fost considerată cea mai tânără secretară de comună din România, iar timp de 24 de ani a ocupat această funcţie în cadrul primăriei. N-avea decât 20 de ani, dar asta nu a împiedicat-o. Ba mai mult, a devenit din ce în ce mai apreciată de către toţi locuitorii comunei. De asta a şi ajuns la conducere. 

Daniela Ursache, primarul comunei Taşca

Pe lângă ea, mai sunt şi alte femei care au scris istorie în ceea ce priveşte administraţia publică locală: Valeria Dascălu, primar la Săbăoani, Ana Ancuţa, primar la comuna Poiana Teiului, Georgeta Blaj, primar la Boteşti si Aurora Balan, primar la Gîrcina, alături de ele mai fiind Maria Petrariu, la Vânători-Neamţ si Vasilica Cretu, la Dobreni.

Comuna Tașca a fost înființată în anul 1931 prin separarea teritoriului de Comuna Bicaz, fiind compusă din 4 sate: Tașca, Hamzoaia, Ticoș-Floarea și Neagra.

Comuna Tașca este situată în partea de vest al Județului Neamț, pe malul râului Bicaz la o distanță de 6 km de orașul Bicaz și 32 km de Municipiul Piatra Neamț. Primul sat al Comunei Tașca atestat documentar este Neagra care a fost la început un cătun, menționat pentru prima dată în anul 1611.
Comuna Tașca este o așezare montană acoperită cu vegetație forestieră aproximativ 67%, locuitorii având îndeletniciri în cultivarea, recoltarea terenului și creșterea animalelor.

Tașca, așezare montană de un fascinant pitoresc, încântată de freamătul vrăjit al pădurilor.

Originea denumirii satului de reşedinţa Taşca, se pare că provine de la cuvântul tosca, un obiect de piele sau material textil purtat la şold, în care se purta mâncare sau documente personale.

În această zonă, denumirea se dădea unei genţi de piele cu diferite ornamente, purtată la şold de lucrătorii forestieri. Acest obiect s-a pierdut cu timpul.

Comuna Taşca, Neamţ

Proiecte în derulare:

La momentul actual, Primăria din Taşca, are în desfăşurare următoarele proiecte cu finanţare europeană:

 

  • ,,Schimbare destinaţie extindere cămin cultural, parţial construit în Centru Comunitar multifuncţional P+1 din Comuna Taşca, judeţul Neamţ, pe teritoriul Microregiunii Gal Ceahlău„, valoarea proiectului fiind de 1.087.552,33 lei;

 

  • ,,Înfiinţare parcuri cu spaţii de joacă pentru copii în comuna Taşca, judeţul Neamţ„, valoarea proiectului fiind de 433.112,49 de lei.

 

Pe lângă aceste proiecte care sunt în curs de implementare, în comuna Taşca s-au mai făcut şi alte investiţii, precum: modernizare, extindere, dotare grădiniţe, reţea de apă uzată, construire locuinţe, pod  dar şi alte proiecte.

 

Daniela Ursache este primarul de suflet al comunei Taşca. Conform acestui citat, Daniela Ursache ,,este omul potrivit la locul potrivit”.

 


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *