Current track

Title

Artist


115 localități sunt afectate de secetă

#Postat de on iulie 6, 2022

Lipsa ploilor seacă râurile și usucă pământul, iar 115 localități din vestul, sudul, și estul țării sunt afectate și peste 50 dintre ele primesc apă potabilă cu porția, unele doar ziua.

Sursa foto: World Grain

Administrația Națională „Apele Române” îi îndeamnă pe oameni să folosească rațional rezervele de apă nu pentru grădini și piscine. În acest timp, în nordul și centrul țării, hidrologii au emis coduri galbene pentru posibile inundații.

Prefecturile din 7 județe au precizat că au fost impuse măsuri de raționalizare a apei potabile din cauza secetei. Cele mai multe localități sunt în Iași unde aproape că nu mai există rezerve de apă în sol, fiind instalată seceta pedologică extremă. Fenomenul este monitorizat cu atenție și de ministerul mediului.

În Mureș, lipsa apei și căldura excesivă îi forțează pe mulți fermieri să își sacrifice animalele ori să le vândă.

Agricultorii din întreaga țară sunt disperați. În diverse instituții au avut loc întâlniri cu autoritățile și s-au cerut măsuri urgente.

Administraţia Naţională Apele Române anunţă că sunt afectate de secetă 115 localităţi din Botoşani, Galaţi, Bacău, Neamţ, Vrancea, Cluj şi Argeş. Totodată preconizează că până la finalul lunii, rezervele de apă din cele 40 de lacuri de acumulare din ţară vor scădea la 68% şi de aceea le solicită românilor să nu îşi ude grădinile şi să nu îşi umple piscinele.

Un consum excesiv se înregistrează şi în Ilfov unde în 5 localităţi alimentarea cu apă a fost limitată două trei ore pe zi. Tot în aceste localităţi compania de apă anunţă că îşi reface rezervele din zonă, dar şi că sunt avarii pe care trebuie să le repare.

Citește și Au fost prelungite termenele pentru constatarea suprafețelor afectate de secetă 

Premierul promite că guvernul va lua măsuri dacă seceta se va accentua

Nicolae Ciucă, premierul României: „Am discutat acest aspect cu ministerul mediului, apelor şi pădurilor şi acolo unde va fi nevoie se va interveni punctual”.

Comisia Europeană s-a sesizat însă asupra acestei probleme, căci de acolo provin fondurile, și cere României (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale) să:

  • analizeze suprapunerile între zonele umede și terenurile agricole;
  • introducă o interdicție totală a conversiei tuturor zonelor umede, ca și condiție pentru accesarea subvențiilor;
  • mențină pe terenurile agricole zonele umede ca elemente de peisaj și ca soluție la problema disponibilității apei și de adaptare la schimbările climatice, menționează cotidianul.ro.

Şi în timp ce în unele zone e secetă extremă în altele, hidrologii au emis o avertizare de posibile inundaţii pe 24 de râuri, dar şi pe unele porţiuni din Dunăre. Codul galben de viituri este în vigoare până astăzi, la miezul nopţii.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *